23 Eylül 2012 Pazar

YEDİĞİMİZ BESİNLERE NE OLUR ETKİNLİĞİ (7A VE 7B) DANIŞMAN ÖĞRT.-HÜLYA KANDEMİR

 Bu etkinlik için ilk olarak öğrencilerimiz gruplara ayrıldı. 



Ellerindeki kartonlarla rulolar oluşturuldu.

Ruloların ucuna içi su doldurulmuş poşetler yapıştırıldı.



Bisküviler kırılarak rulodan poşete gönderildi.

Bir kaç dakika poşetin içindekiler ovulduktan sonra, poşet bir ucundan kesilerek çoraba bantlandı.

Poşetin içindeki bulamaç çoraba aktarılırken çorabın içindeki su fazlasının kağıt havlu ile emilmesi sağlandı.
Çorabın içinde kalan posa çorabın alt ucu kesilerek dışarıya aktarıldı.
İşte bu kadaaaaar.



Sonra da geriye kalan bisküviler afiyetle yenilirken çalışma kitabımızdaki konuyla ilgili etkinlik yanıtlandı.

















19 Eylül 2012 Çarşamba

SOLUNUM SİSTEMİMİZ ÇİZGİ FİLMİ


Solunum sistemimizin çalışma sistemini izlemek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı


18 Eylül 2012 Salı

ACABA SONBAHARDA YAPRAKLAR NEDEN SARARIR?

Bitkiler kökleri aracılığı ile topraktan su, havadan karbondioksit gazını alarak güneş ışığının yardımıyla oksijen ve glikoza çevirirler.

Oksijen havada bulunan ve nefes almamızı sağlayan bir gazdır. Glikoz bir çeşit şekerdir. Glikoz bitkilere enerji veren bir besin kaynağıdır. Bitkiler bu sayede büyürler. Bitkilerin karbondioksit ve suyu, güneş ışığı ile oksijen ve glikoza dönüştürmelerine fotosentez adı verilir. Bunun anlamı ışıkla birleştirmek demektir.  Klorofil bitkiye (yapraklara) yeşil rengi veren bir kimyasaldır.  Klorofil fotosentezin oluşumunu sağlar.



Yaz mevsiminin sonunda  sonbaharın gelişi ile günler kısalır. Günlerin kısalmasıyla ağaçlar kış mevsimine hazırlanmaları gerektiğini bilirler.

Kış boyunca fotosentez için yeterli su olmaz. Ağaçlar bu nedenle kendilerini dinlenmeye çeker  ve yaz boyunca depoladıkları besini kullanarak yaşamlarını sürdürürler. Besin yapan fabrikalarını artık kapatırlar. Böylece önce yapraklara yeşil rengi veren klorofil kaybolur. Yaprakların yeşil rengi kaybolarak yaz boyunca bizim görmediğimiz ama yaprakların içinde bulunan sarı ve turuncu renkler ortaya çıkar.

Böylece hepimizin sonbaharda seyretmekten keyif aldığı canlı sarı ve turuncu renkler belirir. Hatta bazı ağaçların yaprakları (akçaağaç gibi) sonbaharda canlı koyu kırmızıya ya da mor renklere dönüşür. Bu fotosentez durduktan sonra glikozun yapraklarda sıkışıp kalması ile ilgilidir. Böylece soğuk sonbahar akşamları yapraklar glikozu kırmızı ya da kahve rengine (meşe ağacı gibi) çevirirler. 

16 Eylül 2012 Pazar

HOŞGELDİN BİLİM ATÖLYESİ


Yaşamımız içinde bilimin ve teknolojinin yeri çok büyük.Bilgisayar , televizyon ,cep telefonu,digital oyuncaklar,internet,akılı ev aletleri,akıllı sınıflar,ultrason cihazlar ,uydular derken sayılmayacak kadar çok teknolojik ürün günlük hayatımız içinde.Onlardan vazgeçmemiz mümkün mü?

Elbetteki hayır.21.yüzyıl insanı olarak tüm yenilikleri kullanıp ,onlardan en üst düzeyde faydalanmalı ,hem kendi hayatımızı hem de toplum hayatını daha da iyileştirmek için çalışmalıyız.

Umarız aramızdan araştırmaya ,bilime meraklı olan arkadaşlarımız ,ileride yapacakları yeni çalışmalar ile ülkemize ve insanlığa yepyeni ufuklar açar. Temellerini de bu yıl yapacağımız çalışmalarla atar:) Araştıracağız, sunacağız, eğleneceğiz... Dopdolu bir sezon bizleri bekliyor.

Hepimize Bilim-Teknoloji ve Matematik ile dolu günler diliyoruz.